Arašidový krém
Chutné občerstvenie pre každého, na párty alebo len tak. Zdravé jedlo má veľa rôznych foriem a môže - a malo by - byť tiež chutné.
POZNÁTE NÁŠHO BOURÁKA?
Arašidové maslo si stále nachádza cestu do slovenských aj českých kuchýň a je ťažké predpokladať, že bude niekedy také populárne ako v mieste svojho pôvodu, Amerike. Európske chute majú rôzne preferencie, ak však nie ste alergický na arašidové výrobky, odporúčame vám venovať malú pozornosť. V skutočnosti prvú "pastu" z arašidov používali starí Aztékovia na území dnešného Mexika a bola určená na bolesť zubov vo forme obkladu. V tom čase sa ani nespotreboval. Patent na jedlú arašidovú pastu pochádza z USA v roku 1895. A pôvodne to bol čisto medicínsky produkt, podobný Coca Cole. Arašidová pasta bola podávaná pacientom bez zubov v nemocniciach ako ľahko stráviteľné a výživné proteínové jedlo! Asi o tridsať rokov neskôr, vďaka rastúcej popularite výroby arašidovej pasty, sa technológia výroby arašidovej pasty zlepšila natoľko, že bolo možné hromadne vyrábať úplne hladké, konzistentné a chutné občerstvenie. Patent na jedlú arašidovú pastu pochádza z USA v roku 1895. A pôvodne to bol čisto medicínsky produkt, podobný Coca Cole. Arašidová pasta bola podávaná pacientom bez zubov v nemocniciach ako ľahko stráviteľné a výživné proteínové jedlo! Asi za tri roky, vďaka rastúcej popularite výroby arašidovej pasty, sa technológia výroby arašidovej pasty zlepšila do tej miery, že bolo možné hromadne vyrábať úplne hladké, konzistentné a chutné občerstvenie.
A ako je to u nás? Už viac ako dve desaťročia sa do Slovenskej aj Českej republiky dovážajú rôzne druhy arašidovej pasty a až v posledných rokoch sa k dovozcom pridali českí výrobcovia. Prioritou je najvyššia kvalita dovážaných produktov. Orechové pasty a maslá - široký sortiment kvalitných biopotravín. Je to jednoznačný signál, že popularita tohto jedla rastie aj v našej konzervatívnej krajine, čo je len dobrá vec. Prečo by to malo byť dobré? Pretože, ako bolo povedané pri zmienke o patente z roku 1895, je to mimoriadne výživná záležitosť. S vysokým obsahom tuku (ale so správnymi tukmi), s vysokým obsahom ľahko stráviteľných bielkovín, len s minimálnym množstvom cukrov a samozrejme vďaka svojmu rastlinnému pôvodu bez cholesterolu. V tejto oblasti je jasným víťazom nad maslom z mliečneho tuku. Na druhej strane, chuť arašidového krému sa môže zdať trochu zvláštna pre niektorých a nie tak hladká ako s maslom. Ďalšími prekážkami popularity sú zvýšený obsah aflatoxínov, možnosť alergických reakcií a množstvo pridaných stužených tukov, soli a cukru, ako to robia niektorí výrobcovia.
Náš BOURÁK je iný. Počiatočné zadanie bolo, že chceme zbúrať všetky predsudky o arašidovom masle. Preto je to Bourák v samotnom názve. V druhom pláne porušujeme konvencie použitím arašidov najvyššej kvality, pôvodom z Argentíny. Sú čerstvo pražené iba horúcim vzduchom (nie v oleji alebo niekde v rúre) a nakoniec jemne mleté. Až potom sa tieto dva typy Bouráka od seba oddelia. Jeden zostáva len vo forme 100% arašidovej krémovej pasty (Natur All 100%) a druhý má mierne vylepšenú chuť vďaka pridanej štipke morskej soli, škorice a jemného chilli. V tomto prípade sa môžeme báť, nejde o žiadnu pikantnosť, ale o zvýšenie chuťového vnemu. Dostupné hlavne u nás, priamo na webových stránkach alebo vo vybraných lekárňach, ktoré majú kútik zdravej výživy.
Čo môžete robiť s BOURÁKOM? Je vynikajúci k rannému pečivu, dá sa použiť aj v horúcej kuchyni, najmä na prípravu ázijských jedál, dá sa použiť na doladenie pečených a nepečených dezertov, je ideálny ako dip pre tvrdé syry, je vynikajúci pre športovcov a ľudí s racionálnym prístupom k strave, a čo je najdôležitejšie - deťom tiež chutí. Vašej fantázii sa medze nekladú. Ale do čoho sme blázni? Zistili sme, že BOURÁK je výborný v prípadoch, keď má človek nekontrolovateľnú chuť na sladké. Stačí pár lyžíc z pohára rovno do úst a chuť je prekvapivo spokojná, aj keď v nej nie je pridaný cukor. Nočné nájazdy do chladničky sa dajú vďaka BOURÁKOVI skrotiť úplne rovnakým spôsobom. Vďaka svojej hustote, dokonca aj v malých množstvách, sýti, upokojuje prázdny žalúdok a je schopný metabolizovať bez zanechania akýchkoľvek zvyškov bez toho, aby mal zásadný vplyv na rast záhybov na miestach, kde sú nežiadúce.
Len medzi nami, dokáže to vaše maslo? Vychutnajte si jedlo s naším BOURÁKEM kedykoľvek a kdekoľvek!