Rozšírte svoju objednávku o niektorý z produktov horčíkového radu ❤️ IQ MAG ❤️ a dostanete od nás 🚚 dopravu ZADARMO na celú objednávku. Darček ku každej objednávke Šalviové pastilky s rumančekom a slezom

Ako sa zbaviť pomarančovej kôry? Praktické tipy na celulitídu

Nepekná pomarančová kôra, spôsobená zvýšeným množstvom telesného tuku, je známa ako celulitída. Aj keď ju mnohí z nás vnímajú ako nepríjemnosť, celulitída je absolútne normálna a vyskytuje sa prevažne u žien. Celulitída trápi ženy najmä po 25. roku života a s vekom sa jej prejavy zhoršujú. Na vrch toho, klesajúca hladina estrogénu okolo menopauzy zhoršuje krvný obeh a znižuje tvorbu kolagénu v pokožke. To vedie k zväčšeniu tukových buniek, ktoré pretrhávajú kolagennú vrstvu a stávajú sa viditeľnejšími. Staršia pokožka s nižším obsahom kolagénu je navyše menej elastická, čo celulitídu ďalej zhoršuje.

"Celulitída sa vyskytuje u 80 až 90 % žien, najmä na zadku, stehnách a bokoch. Genetika, pohlavie, vek, množstvo tuku v tele a hrúbka pokožky určujú, akú silnú celulitídu máte a aká je viditeľná." (Gabriel et al., 2023)

Na tento estetický problém bohužiaľ neexistuje zázračný liek, ktorý by zabral cez noc. Vyžaduje si to zmenu životného štýlu (pravidelný pohyb, vyvážená strava atď.), ktorú môžete podporiť masážou, rôznymi doplnkami stravy a krémami. Existujú však aj agresívnejšie prístupy s použitím chemikálií, terapie založenej na energii a invazívne metódy, ktoré sľubujú rýchle výsledky. Tieto metódy však môžu mať vedľajšie účinky a riziká, preto je dôležité ich použitie konzultovať s lekárom. Okrem toho, aj keď niektoré liečebné postupy, ako je laserová terapia alebo liposukcia, môžu dočasne znížiť výskyt celulitídy, neriešia základné príčiny. Ak sa po týchto procedúrach vrátite k nezdravým návykom, celulitída sa pravdepodobne znovu objaví.

Vedeli ste, že celulitída sa spája aj s hlbokými negatívnymi psychosociálnymi problémami a problémami s kvalitou života?

Poďme sa spoločne pozrieť na prírodné taktiky, bylinky a doplnky stravy v boji proti celulitíde...

Čo má kolagén spoločné s celulitídou?

Kolagen mnohí z vás poznajú ako doplnok stravy alebo ako rôzne krémy, ale kolagén je aj najhojnejším proteínom v našom tele. Zdravý kolagén udržiava pokožku pevnú, pružnú a mladú. Bohužiaľ, s pribúdajúcim vekom produkcia kolagénu klesá a kolagenné vlákna v pokožke strácajú pevnosť aj pružnosť. To umožňuje tukovým bunkám prenikať cez spojivové tkanivo a vytvárať na povrchu pokožky nerovnomerný vzhľad celulitídy.

Existuje však viacero typov kolagénu, ktoré majú v tele rôzne funkcie. Nasledujúca tabuľka zhrňuje hlavné typy kolagénu a ich potenciálne účinky na celulitídu.

Typ
Funkce
Účinek

Typ I

Najhojnejší typ kolagénu, nachádza sa v koži, kostiach a šľachách. Poskytuje pevnosť a štruktúru.

Môže zlepšiť celkový vzhľad pokožky, vrátane elasticity a pevnosti, čo môže nepriamo ovplyvniť aj celulitídu.

Typ II

Nachádza sa v klbovej chrupavke a poskytuje tlmenie a podporu.

Nepôsobí na celulitídu. Tento typ kolagénu sa nachádza v kĺboch a nemá vplyv na pokožku.

Typ III

Nachádza sa v koži a svaloch. Poskytuje štruktúru a podporu.

Možná nepriamo prospíva. Podobne ako typ I, zdravý kolagén typu III môže zlepšiť elasticitu a pevnosť pokožky.

Typ IV

Nachádza sa v bazálnej membráne pokožky a poskytuje filtráciu a podporu.

Nepôsobí na celulitídu. Tento typ kolagénu sa nachádza v hlbších vrstvách pokožky a nemá vplyv na celulitídu.

 

Zkuste tridsaťdňovú kúru alebo si obohaťte rannú kávu morským kolagenom (typu I) od Naturproduktu. Prečo náš kolagen?

Obsahuje hydrolyzovaný kolagén, ktorý je pre telo lepšie vstrebateľný.

Obsahuje rastlinné extrakty a vitamíny pre normálny stav pokožky a zlepšenie štruktúry pleti



*** Prosím berte na vedomie, že účinky doplnkov stravy s kolagénom nie sú okamžité. Môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov, kým zaznamenáte zlepšenie. Je potrebné byť trpezlivý a kolagén užívať pravidelne.***

 

10 tipov na podporu tvorby kolagénu a proti celulitíde:

  1. Zdravá strava: Jezte dostatok vlákniny, bielkovín a zdravých tukov a obmedzte konzumáciu rafinovaných sacharidov, cukru a soli. Sodík spôsobuje zadržanie vody, čo môže celulitídu na pokožke ešte zviditeľniť. Vsaďte na potraviny bohaté na vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre syntézu kolagénu. Dejte si do jedálnička citrusové plody, papriku, brokolicu a jahody. Strava bohatá na ovocie, zeleninu, vlákninu a antioxidanty môže pomôcť odstrániť toxíny z tela a zmierniť viditeľnosť jamiek celulitídy. Navyše, konzumácia ovocia a zeleniny hydratuje telo a pomáha vyplavovať toxíny. Avšak, konzumácia dostatku živočíšnych bielkovín môže byť tiež súčasťou, poskytujú stavebné kamene pre tvorbu kolagénu. Zkuste libové mäso, ryby a vajcia. Nezabudnite, že zadržanie vody môže zhoršiť vzhľad celulitídy. Tekutina, ktorá sa hromadí v tkanivách, môže tlačiť na tukové bunky a robiť ich viditeľnejšími. Viac o zadržovaní vody s tipmi na odvodnenie nájdete v našom predchádzajúcom článku ZDE.
  2. Kostný vývar: Pitie kostného vývaru je tradičný spôsob, ako doplniť kolagén. Varí sa z kostí a kĺbov hospodárskych zvierat.
  3. Pravidelný pohyb: Zaraďte do svojho života aeróbne cvičenie a silový tréning. Cvičenie pomáha spaľovať kalórie, zlepšovať prekrvenie a lymfatický systém a budovať svalovú hmotu.
  4. Pitný režim: Pijte dostatok vody, aby vaše telo bolo hydratované. Ženy by mali piť minimálne 2,7 l denne a muži 3,7 l.
  5. Kosmetické produkty: Existuje mnoho kozmetických produktov, ktoré sľubujú pomoc s celulitídou. Je však dôležité si uvedomiť, že ich účinnosť je obmedzená a neexistuje žiadny zázračný krém, ktorý by celulitídu odstránil.
  6. Doplnky stravy: Zvážte užívanie doplnkov stravy s hydrolyzovaným kolagénom, ktoré môžu pomôcť zvýšiť hladinu kolagénu v tele.
  7. Vyhnite sa stresu: Stres môže viesť k ukladaniu tuku a zhoršovať celulitídu.
  8. Dostatok spánku: Spánok je dôležitý pre regeneráciu organizmu a môže pomôcť v boji proti celulitíde.
  9. Noste pohodlné oblečenie: Vyhnite sa tesnému oblečeniu, ktoré môže obmedzovať prekrvenie a lymfatický systém.
  10. Suché kartáčovanie a masáže: Ako kartáčovanie, tak aj masáže postihnutých oblastí môžu pomôcť zlepšiť prekrvenie a lymfatický systém a uvoľniť svalové napätie. Průvodce k těmto masážím najdete níže…

 

Průvodce k anti-celulitidní masáži

Směr pohybů

Centripetálny - pohyby provádzajte smerom k srdcu, zdola nahoru.

Sila masáže

Pevná, silná - nebojte sa použiť silu.

Břucho

  1. Sevrite ruky v päsť a masírujte brucho krúživými pohybmi, zľava doprava.
  2. Uchopte kožnú riasu a posúvajte ju smerom k slabínám malými, ale pevnými pohybmi. Stehná

Stehná

  1. Sadnite si na stoličku. Hneťte stehná oboma rukami (mačkajte, štipkajte, poklepávajte) po celom povrchu. Začnite od kolena a postupujte smerom nahor k slabínám.
  2. Sevrite ruky v päsť a "boxujte" do stehien, začnite od kolena a postupujte nahor. Rovnaký pohyb potom zopakujte s otvorenými dlaňami.
  3. Spojte prsty oboch rúk ako by ste tvorili "košíček" a pevne nimi posúvajte po stehne od kolena nahor. Potom ruky rozpleťte a sevrite ich na stehnách.

Hýždě

  1. Tento typ masáže vykonávajte v stoji. Položte pravú ruku na pravé hýždě a masírujte ich krúživými pohybmi (proti smeru hodinových ručičiek), začnite od boku a postupujte smerom k stehnu, potom späť k boku.
  2. Silno štipkajte a stláčajte kožu hýždí oboma rukami. Taktiež túto masáž vykonávajte v stoji.

 

Jednou z ďalších možností je aj baňkovanie, forma tradičnej čínskej a blízkovýchodnej medicíny. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti umiestni kalíšky na časti vášho tela a sacia sila vytiahne vašu pokožku nahor. Malé štúdie ukazujú, že opakované baňkovanie môže znížiť množstvo celulitídy vo vašom tele. Zatiaľ však nie je dostatok výskumu, aby bolo možné vyvodiť jednoznačné závery.

Bylinky na podporu boja s celulitídou 

Medzi zaujímavé doplnky stravy s potenciálnym účinkom na celulitídu patrí napríklad extrakt z guarany alebo zeleného čaju, ktoré podporujú metabolizmus a spaľovanie tukov. Oboje tieto bylinky môžete nájsť v našich šumákoch Izofet, spolu s ďalšími účinnými bylinkami. Pamätajte však, že tieto metódy vyžadujú dlhodobé a pravidelné užívanie na dosiahnutie viditeľných výsledkov.  

Celulitída nie je dôvodom na hanbu. Je to prirodzená súčasť ženského tela. Dôležité je, aby ste sa cítili zdravo a sebavedomo.